Atvirų durų diena policijos komisariate

Visi pastebime, kad visuomenėje nuolat kyla pasitikėjimas policija. Geriausias būdas aukštiems pasitikėjimo reitingams išlaikyti – tai atviras ir tiesioginis bendravimas ir  bendradarbiavimas su žmonėmis. Kaišiadorių suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos mokiniai su malonumu sutiko žinią atvirų durų dienos proga aplankyti Kaišiadorių policijos komisariatą ir artimiau susipažinti su pareigūnų darbo sąlygomis bei po reformos pasikeitusiomis funkcijomis.

Pažintį pradėjome apsilankymu jaukioje sporto salėje. Gera sportinė forma ypač reikalinga reagavimo grupės pareigūnams, kurie didžiąją dalį savo darbo laiko skiria viešajai tvarkai palaikyti. Visus mokinius sveikai gyventi motyvavo faktas, jog visi pareigūnai kiekvienais metais privalo išlaikyti atitinkamus greičio, ištvermės, jėgos ir kovinių veiksmų normatyvus.  Susikaupę ir lydimi nedidelio nerimo, aplankėme laikino sulaikymo kameras. Niūrių spalvų sienos, betoninės grindys  ir mediniai gultais tikrai ne pati geriausia vieta poilsiui ir vienišiems pamąstymams.

Apie didžiausią pastarojo meto nusikaltimų tendenciją – prekybą žmonėmis, kalbėjomės jaukioje posėdžių salėje. Ilgą laiką prekybą žmonėmis tapatinome tik su prostitucija. Šiuo metu ji įgauna naujas ir labiau grėsmingas žmogaus išnaudojimo formas: vergiškas darbas, vertimas vogti, fiktyvios  vedybos ir t.t. Paprašyta mokinių įsisąmoninti vieną neginčijamą tiesą – greitų ir didelių pinigų negali būti, o jų paieškos dažniausiai  baigiasi teisiamųjų suole. Prekiautojai  žmonėmis taikosi į menko išsilavinimo, nemokančius kalbų, gyvenančius asocialiose šeimose ar turinčių priklausomybių  paauglius, todėl visai plačiajai visuomenei reikia nuolat  būti budriai ir padėti būsimom aukom laiku sustoti.

Išvyka turėjo didelę  šviečiamąją  vertę, todėl už šiltą priėmimą ir kantrybę esame dėkingi mus pakvietusioms ir priėmusioms Kauno apskrities VPK Kaišiadorių rajono PK vyriausiajai tyrėjai  I.Budrikienei ir tyrėjai N.Alionienei.

 

Kaišiadorių suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos

Socialinis pedagogas                                                        Vytautas Načajus