Sporto festivalis Palangoje

Dvidešimt antrą kartą paskutinįjį gegužės savaitgalį Palanga visus sporto mėgėjus nuo mažiausio iki didžiausio pakvietė į tradicinį respublikinį sporto entuziastų renginį – sporto festivalį „Sportas visiems“. Suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos mokiniai gali didžiuotis, jog jau 17 metų reguliariai atvyksta į šią gražią sveikatą stiprinančių ir sveiką gyvenseną propaguojančių bendraminčių šventę. Festivalio metu įvyko 70 įvairiausių varžybų ir sveikatinimo renginių. Programoje daug priemonių, pritaikytų įvairiausiam amžiui ir pomėgiams. Teisūs tie pedagogai ir tėvai, kurie nuo mažų dienų leidžia vaikams save išbandyti įvairiuose veiklose. Ugdant kūrybiškumą, svarbiausia patyrimas. Vaikas negali žinoti, kas jam patiks, jei niekada to nebandė. Norėdami ateityje save sėkmingai realizuoti, jie turi įgyti kuo daugiau praktinės patirties. Tokiu atveju galės lengviau apsipręsti, ką jie norėtų veikti laisvalaikiu. Jų motyvacija padidėja, kai jie pajunta sėkmę ir pilnai save realizuoja. Šiuolaikinis gyvenimas mokiniui kelia vis didesnius reikalavimus, kuriems vykdyti reikalinga gyvenimo patirtis ir žinios. Tam pirmiausia būtina gera sveikata. Tik sveikas, gerai besijaučiantis, optimistiškas, fiziškai ir protiškai darbingas mokinys gali sėkmingai prisitaikyti prie nuolat besikeičiančios aplinkos, aktyviai gyventi ir įveikti sunkumus. Mokinių motyvaciją kelia ir jų mokytojų asmeninis pavyzdys ir pasiekimai. Džiaugiamės, kad mokyklos socialinis pedagogas, atlaikęs stiprią 60 dalyvių konkurenciją, buvo nepralenkiamas diskgolfo rungtyje. Tai diskų (lėkščių) mėtymas į taikinius iš įvairaus atstumo.

Visą savaitgalį aktyviai pasportavę, sekmadienio vakarą skyrėme Gintaro muziejaus lankymui. Feliksas ir Antanina Tiškevičiai 1897 metais pastatė dvarą pagal vokiečių architekto Franco Švechtono projektą. 1966 metais šiuose rūmuose įsteigtas Gintaro muziejus. Palaipsniui sutvarkius kalvotą ir pelkėtą mišką, aplink jį  suformuotas unikalus botanikos sodas. Šiuo metu muziejuje saugoma 28 tūkstančiai gintaro eksponatų, iš kurių 15 tūkstančių turi inkliuzus. Vargu ar kurioje kitoje tautoje gintaras taip įaugęs į liaudies buitį, tautosaką, literatūrą bei  meną, kaip lietuvių. Tai sena graži tradicija tautos, vienos iš pirmųjų įvertinusios gintarą, gyvenusios jo gavybos centre, per jį užmezgusios ryšius su senovės civilizacijos rajonais. Gintaro santykio su žmogumi istorija – tai mūsų krašto kultūros istorijos dalis. Pastaruoju metu intensyvi mokslo technikos raida atskleidžia vis naujas gintaro paslaptis. Gintaras užkonservavo ir idealiai išlaikė mokslui gausius augalijos ir gyvūnijos, egzistavusios žemėje prieš 60 milijonų metų, pavyzdžius – šių dienų augalijos ir gyvūnijos prototipus. Drėgname pajūrio smėlyje gulintis gintaras pirmykščio žmogaus dėmesį galėjo patraukti nebent vaiskumu, spalva, šiltu vidiniu spindesiu, primenančiu jo garbinamos ugnies ir saulės švytėjimą. Paslaptingas gintaro atsiradimas iš jūros, nesuprantamos jo savybės – dega, skleisdamos malonų aromatą, o paimtas į rankas visada atrodo šiltas – tiek pirmykščiam žmogui, tiek mūsų laikų žmogui daro didelį įspūdį.

Pirmą kartą per visą sporto festivalio istoriją varžybos sutapo su miesto sezono atidarymo švente – Palanga šventė 140-sias miesto įkūrimo metines. Džiaugiamės, kad mūsų sportinė delegacija šauniai įsiliejo į jubiliejinę miesto šventę. Namo grįžome su neblėstančiais prisiminimais ir įgyta sportine patirtimi.

 

V. Načajus Kaišiadorių suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos socialinis pedagogas