Pažintinė ekskursija į Lietuvos etnokosmologijos muziejų ir Molėtų astronomijos observatoriją

Siekdami, kad moksleiviai geriau suvoktų gamtos reiškinių esmę, įgytų naujų žinių, organizavome pažintinę ekskursiją į Lietuvos etnokosmologijos muziejų ir Molėtų astronomijos observatoriją. Ekskursijos tikslas – suteikti moksleiviams pagrindinių žinių apie dangaus kūnus, Visatos sandarą ir evoliuciją, pamatyti didžiausią ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje 165 cm skersmens teleskopą. Išvykoje dalyvavo 7 moksleiviai, juos lydėjo fizikos vyresnioji mokytoja Danutė Sajavičienė. Moksleiviai muziejuje ir observatorijoje lankėsi pirmą kartą.

10 klasės mokinio Lauryno Chockos įspūdžiai:

Man labai patiko Etnokosmologijos muziejaus pastatas. Jis primena mituose vaizduojamą Pasaulio medį. Patekę vidun, pamatėme kylančią galeriją. Pirmoje galerijoje susipažinome su mūsų protėvių kosmine simbolika, kalendorinėmis sistemomis, senovinių svarstyklių kolekcija. Antroji muziejaus salė skirta erdvei ir laikui. Vienoje jos pusėje – prietaisai, kitoje – atomo pasaulis. Trečioji pakopa skirta laikui. Sužinojome, kad laikas skaičiuojamas derinant astronominius reiškinius ir yra glaudžiai susijęs su kalendorinėmis šventėmis. Iš Etnokosmologijos muziejaus apžvalgos aikštelės pamatėme tikrai gražų peizažą. Gėrėjomės akmenų kolekcija, matėme akmeninę Jupiterio planetą. Ekskursija man labai patiko.

10 klasės mokinio Manto Keršio įspūdžiai:

Kelionė  man labai patiko. Kadangi aš jau nuo vaikystės domiuosi dangaus skliautu, ta parodomoji programa, kurią stebėjome apie valandą, mane labai nustebino ir, žinoma, sužavėjo. Observatorijoje sužinojome daug mus dominančių dalykų. Mokslininkas sklandžiai, vaizdingai ir gana smulkiai papasakojo apie dangaus sudėtį, šiandien žinomus astronomijos pasiekimus ir ateities planus. Observatorijoje buvo pasakojama apie gyvybės paieškas kitose, arčiausiai mūsų esančiose planetose. Deja, kol kas ji neaptikta. Įspūdingiausia buvo laikyti savo rankose tikrą meteoritą. Jis panašus į geležies gabalą. Įdomu buvo pamatyti ir teleskopą, kuris yra didžiausias ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

 

Už šią išvyką nuoširdžiai dėkojame mokyklos direktorei Jurgitai Nauckūnienei, pavaduotojai Rūtai Stankienei ir vyr. mokytojai Virginijai Klein.

 

Fizikos mokytoja Danutė Sajavičienė