Ligonio diena

2012 02 14

Vasario 11-oji – pasaulinė ligonio diena

 

1992 m. vasario 11 d. Popiežius Jonas Paulius II įsteigė Popiežiaus gyvybės akademiją, todėl nuo šios dienos kiekvienais metais visose krikščioniškose šalyse vasario 11-oji yra minima Pasaulinė ligonio diena. Tą dieną pasaulio žmonės raginami nelikti abejingi sergantiesiems. Šios dienos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į sveikatos sutrikimų keliamas problemas, kamuojančias šiandien penktadalį žmonijos ir esančias skaudžiausiu šiuolaikinės visuomenės sveikatos reiškiniu; paversti mūsų bendruomenes ir pilietinę visuomenę jautresnėmis sergantiesiems.

Kaišiadorių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras nuo sausio 19 dienos iki vasario 1 dienos kvietė visus rajono 5 – 10 klasių mokinius gaminti (piešti, fotografuoti, iškarpyti) atviruką ir jame parašyti laišką- palinkėjimą žmogui, kuris dabar serga ir guli ligoninėje. Buvo surinkta apie 300 tokių atvirukų.

Vasario 14 dieną Palomenės pagrindinės mokyklos mokiniai ir juos paruošusios mokytojos Lina Čėsnienė ir Rasa Zaksienė svečiavosi Kaišiadorių ligoninėje. Koncertui baigiantis, mokiniai dovanojo po atviruką kiekvienam ligoninėje gulinčiam ligoniui. Kartu su atviruku vaikai dovanojo po rožinę gervelę, kurias lankstė Antakalnio pagrindinės mokyklos mokiniai.

Likę atvirukai buvo padovanoti Kaišiadorių socialinių paslaugų centro neįgaliesiems ir palaikomosios slaugos ligoniams.

Šioje atviruko – laiško akcijoje dalyvavo ir Jaunimo ir suaugusių mokyklos mokiniai kartu su mokytoja Virginija Klein. Mūsų mokyklos mokinių pagaminti atvirukai-laiškai buvo įvertinti, kaip išsiskyriantys iš kitų savo nuoširdumu ir atsakingu požiūriu.

 

Parengta pagal visuomenės sveikatos priežiūros specialistės

Audronės Petraškienės straipsnį “Ką žmogui reiškia sveikata?