Gerumas šalia kitų

„Didingi darbai ne mums. Darykim mažus darbus su didele meile.“ (Motina Teresė)
Praėjo Kalėdos – nuostabi gerumo ir šilumos šventė, kuri pripildė širdis džiaugsmo, vilties ir tikėjimo. Gerumas – kas jis? Gerumas – pagloboti silpnesnį, gerumas – patirti artimo meilę, gerumas – kai galime šypsotis pasauliui. Kiek daug telpa žodyje „GERUMAS“. Jis toks didelis, tarytum senas ir išmintingas medis. Šį žodį vartoja kiekvienas žmogus, tačiau ar kiekvienas susimąsto, ką jis reiškia ir kokią prasmę įgyja vienomis ar kitomis gyvenimo aplinkybėmis. Gerumas – tai dorybė, kuria turime dalintis nelaukdami atlygio.  Tas atlygis – tai jausmas širdyje, kuris atsiranda padarius kažką kilnaus.
Kalėdiniu laikotarpiu Kaišiadorių jaunimo ir suaugusiųjų mokyklos mokiniai, pavaduotoja ugdymui R. Stankienė, mokytojos V. Klein ir D. Rudytė dalyvavo gerumo akcijoje Kruonio senelių globos namuose. Svečiuose surengėme Kalėdinę popietę. Mokiniai seneliams parodė meninę kompoziciją, įteikė pačių padarytus atvirukus su sveikinimo žodžiais bei per dailės pamokas pagamintas rankų darbo dovanėles. Bendravome prie vaišių stalo, gardžiavomės globos namų gyventojų keptu pyragu, kibinais ir arbata. Ką tokiomis akimirkomis jaučia žmogus, gali papasakoti tik tas, kuris patyrė tą bendravimo jausmą. Pajutome, kaip smagu įvairaus likimo žmonėms  padaryti mažą šventę. Buvo gera matyti senelių veiduose šiltas ir nuoširdžias šypsenas. Žvakučių šviesoje jautėme, kad mūsų buvimas sušildė kažkieno širdį, padovanojo džiaugsmą, viltį ir tikėjimą žmonių gerumu.
Gerumu reikia gyventi kasdien, nes jis mus daro kilnesniais, atsilygina džiaugsmu širdyje. Geras žodis, gera atmosfera, geri poelgiai mokė mūsų mokinius pagarbos, dėmesio kitam, meilės ir rūpesčio artimiausiai aplinkai, vienišiems žmonėms.
Niekas negali uždrausti daryti gera... Kurkime gėrį ir neieškokime jo vaisių. Gėrio sėjėjas yra tik tas, kuris džiaugiasi, kad jo derlius reikalingas kažkam vienumoje. Kurkime gėrį, būkime mažyčiais gėrio lašeliais ne tik per šventes. Užpildykime kitų širdis meile, priimkime kitą tokį, koks jis yra.

 

Dovilė Rudytė
Kaišiadorių jaunimo ir suaugusiųjų mokyklos mokytoja