Aš galiu padėti

Kovo penkioliktą dieną Kaišiadorių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras sukvietė visų rajono mokymo įstaigų devintų klasių mokinius į pirmos pagalbos konkursą „Aš galiu padėti“. Konkurso tikslas išmokyti mokinius saugaus elgesio ekstremaliose situacijose  taisyklių, formuoti saugumo ir savisaugos įgūdžius, mažinti vaikų traumatizmą nelaimingų atsitikimų atveju.

Vienuolika komandų iš rajono bendrojo lavinimo mokyklų susirinko į Jaunimo ir suaugusiųjų mokyklos sporto salę. Visiems devintokams teko įveikti tris užduotis. Pirmoji ir pati sudėtingiausia – praktinė užduotis. Ji buvo sudaryta iš dviejų dalių: suaugusiojo žmogaus gaivinimo standartas ir praktinis žaizdų tvarstimas ir lūžių įmobilizavimas. Gydytoja Edita Skorokodienė ir bendrosios praktikos slaugytoja Alma Špakauskienė reikliai vertino kiekvienos  komandos atsakymus. Atliekant antrąją užduotį, devintokai turėjo atsakyti į du klausimus. Kaišiadorių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistas Arvydas Raskilas tik vieną komandą įvertino aukščiausiu balu - 10, penkias – 9. Likusios įvertintos žemesniais balais.

Trečiąją užduotį vertino Kaišiadorių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Inga Petrauskienė. Tik keturioms komandoms pavyko išspręsti visą kryžiažodį. Šie, iš pirmo žvilgsnio atrodantys lengvi klausimai, pakišo koją ne vienai komandai, kurios tikrai neblogai atliko tiek praktinę tiek teorinę užduotis.

Jaunimo ir suaugusiųjų mokyklos komandą sudarė trys vyrai: Renaldas, Marius, Justas. Nors merginos paskutinę minutę atsisakė eiti į konkursą, jie nepabijojo. Sekėsi jiems visai neblogai: surinko 32 balus iš 44 ir užėmė septintą vietą.

Nelaimingas atsitikimas nesirenka nei vietos, nei laiko. Ji gali ištikti tiek jauną, tiek seną žmogų. Ruošimasis ir dalyvavimas varžybose suteikia patirties, kad galime padėti išgelbėti žmogų, kuriam nutiko nelaimė.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Audronė Petraškienė